ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Църква

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Църква
1 / 1

Църква е село в североизточна България, част от община Балчик, обл. Добрич. Намира се на 34 км от гр. Варна, на 30 км от гр. Добрич, на 20 км от гр. Балчик, на 8 км от кк. Албена и на 18 км от кк Златни пясъци.
Населението му наброява около 500 души. Климатът е умерено-континентален - зимата е мека, а лятото - прохладно. Релефът е разнообразен - редуват се зелени хълмове и равни полета, а непосредствено до селото се простира величествена широколистна гора. Надморска височина - 79 м.
Село Църква е разположено върху четвъртото по големина в света находище на манганова руда. В землището на селото се намира и действаща мина.

история


Според чешкият археолог Карел Шкорпил край днешното село е имало ранновизантийска крепост. По хребета на ската, издигащ се недалеч от населеното място, е минавал римския път за морето, известен като Via Pontica. При обработка на нивите край селото през 50-те и 60-те години на миналия век са откривани големи глинени съдове за съхранение на зърно. Няколко са версиите за турското наименование на населеното място - Али Клисе. Според местните жители то означава Бяла черква. Според други източници е правилно да се превежда “пъстрата /изографисана/ църква”.
По време на румънската окупация Църква е било в непосредствена близост до границата, която е минавала по хребета южно от селото.

инфраструктура и развитие


Църква е голямо, оживено и много добре развито село. В селото има кметство, хранителни магазини, лекарски кабинет, поща и напълно обновена детска градина.
Въпреки името на селото, тук православен храм никога не е имало. Съществувал е само параклис в южната част на селото, който е бил разрушен. Разработва се проект за възстановяването му. Там има и лековито кладенче, което още събира хора от близо и далеч.
На 25 март 1965 г. е открит мангановият рудник в селото, който осигурява прехрана на трето поколение жители на Църква.
Комуникациите са на високо ниво - телефон, интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори, инфраструктурата е добра, лесно се стига до Добрич, Варна и Балчик. Селото предлага на своите жители всички удобства на съвременният живот, съчетани с красива природа, тишина и спокойствие.
Открай време основният поминък на хората в Църква е скотовъдството. За развитието му спомагат тучните ливади, изобилието на вода и гората.
В селото няма текучество и безработица. Хората работят в мината или по черноморските курорти Албена и Златни пясъци, като мината осигурява на своите работници целогодишна заетост.
Много къщи в селото са закупени от английски, руски и български граждани. Три британски семейства живеят тук постоянно, а децата им посещават българско училище. В селото няма нито една запустяла къща, вместо това в Църква кипи оживено строителство.
Предвид близостта си до черноморските курорти Златни пясъци и Албена, интригуващият пейзаж и благоприятните климатични условия, селото предлага чудесни условия за развитие на селски тризъм.


Източник: http://www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: