ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Батово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Батово
1 / 10

Батово е село в Североизточна България, част от община Добричка, Област Добрич. Намира се на 14 км
от морето и кк Албена, 37 км от гр. Варна, 24 км от гр. Добрич, 25 км от гр. Балчик.

обща информация


Населението му наброява 680 жители. Надморска височина - 106 м. Релефът е многообразен, има много възвишения и падини, както и няколко известни пещери като "КАНАРАТА", "ДВУХОДИЦА" и др.

 

инфраструктура


Село Батово има добре изградена инфраструктура, училище, читалище с библиотека, детска градина, 4 ресторанта и 4 магазина. Пътищата са в много добро състояние, има редовни транспортни връзки с гр. Добрич и околните села. Природата е съхранена, екологично чиста и много красива.


природа и туризъм

Местната забележителност е река Батова, преминаваща наблизо, която заедно с прилежащите й територии е обявена за резерват. Реката е с дължина 39 км, влива се в Черно море. Селото е разположено в така наречената Батовска долина. В близост е и резерват "Батова" - подходящ за ловен туризъм.
Прекрасното разположение на Батово привлича много туристи - както чужденци, така и българи. Селския туризъм се развива много добре като се предлага на туристите разходка със сафари, пикник и много незабравими преживявания.

 

забележителности

  • Само на пет километра от Батово се намира етнографски комплекс "Чифлика Чукурово''. Тук може да се наблюдава старовремска добруджанска сватба и да се усетят много незабравими мигове. Гостите на етнографският комплекс се посрещат на тепавицата в с. Батово, където се запознават с първообраза на съвременната перална машина. Тук наблюдават част от процеса на изпиране, баросване и изсушаване на черги, килими, халища. Следва посещение на ракиджийницата, където туристите могат да се запознаят със технологията на производство на домашна ракия.
  • На 3 км от Батово е изворът "Чашката" , минерален извор, прочут с кристално чистата си, лековита вода, известен още като "Извор на желанията". Според местните вярвания глътка вода от извора носи здраве, а хвърлен в извора конец носи късмет и сбъдва съкровени желания.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: