ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бдинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Бдинци
1 / 6

Село Бдинци се намира в Северо-източна България и е част от област Добрич. Намира се на 30 км западно от гр. Добрич и 60 км от град Варна и Черноморското крайбрежие.

обща информация


Селото е разположено сред гориста местност и разнообразен хълмист релеф. Старото му име е било Гюкче Дюлю и е известно, че това е едно от най-старите населени места в Добруджа. Населението му наброява 110 човека, надморска височина - 260 м.

история

Предполага се, че тук е имало населено място още през 8-9 в. На 200 м. южно от днешното село е открит древнобългарски некропол. Проучени са 2,5 дка. Открити са 307 гроба. Намерената златна монета на византийския император Константин VІІ /945-959/ помага некрополът да бъде датиран като ранносредновековен. Откритите край Бдинци предмети са изложени в читалището в съседното село Владимирово.
През 1934 г. селото получава сегашното си име в чест на подвизите на Бдинския пехотен полк през Първата световна война. На границата между селата Бдинци и Вратарите се издига красив паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война местни хора. Мемориалът е издигнат за две години – между 1932 и 1934 г. с дарения на жителите на Бдинци. Интересен и малко известен е фактът, че Бдинци и Вратарите са единствените населени места в Южна Добруджа, които са избегнали попадането под румънска окупация. Границата между Румъния и България е минавала на 1,5 км. северно от Бдинци в посока Владимирово. Когато български войник е минавал край паметника на загиналите във войните е бил длъжен да отдаде чест, разказват старите хора в двете села.

инфраструктура


В Бдинци има читалище, в което се помещава и кметството, 2 хранителни магазина, кафене, православен храм, галерия, студио. Възможно е включване към кабелна телевизия и интернет достъп. Селото е спокойно, потънало в зеленина. Има редовен градски транспорт до гр. Добрич и околните села. Бдинци предлага отлични условия за развитие на селски туризъм. В селото вече има закупени имоти от чужди граждани. Селото привлича със спокойствие и с множеството стари къщи със запазен автентичен вид. Някои от къщите са на повече от 150 години.

забележителности


- Чешмата, издигаща се насред селото, е строена през 1810 г. Черпи водите си от т.нар Ходжов кладенец. Селото има осем собствени водоизточника.

- Църквата "Света Параскева (строена в началото на ХХ век). Тя е доста по-голяма от православните храмове в повечето добруджански села. Размерите й свидетелстват, че навремето Бдинци е било многолюдно село. Храмът се нуждае от ремонт.Източник: http://www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: