ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Белгун

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Белгун
1 / 5

Белгун е село в Североизточна България, част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 20 км северно от общинският център Каварна, на 80 км североизточно от гр. Варна и на 47 км източно от гр. Добрич.

обща информация

Селото е разположено в тих, спокоен и екологично чист район сред равнинен терен. Климатът е умерено-континетален и се характеризира с горещо и сухо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и хладна, но слънчева пролет. Населението наброява около 380 човека. Надморска височина - 126 м.

 

инфраструктура

В селото има основно училище, което разполага с физкултурен салон, добре оборудван компютърен кабинет и училищен стол. В него се обучават деца от селата Нейково, Септемврийци, Травник и Било. Осигурен е безплатен транспорт и безплатна храна за пътуващите ученици.
В Белгун има и читалище с библиотека, православен храм открит през 1938 година, хранителни магазини, кафене, пощенски клон, лекарски кабинет и кметство.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в добро състояние, а редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Каварна и околните села. Има покритие на всички мобилни оператори и телефонна централа.
На територията на селото са изградени база за зърнопроизводство и кравеферма.
Интересен е фактът, че в миналото местните чифликчии са обработвали земята си с камили.

перспективи за развитие

Белгун е тихо и спокойно село с добре изградена инфраструктура, разположено в екологично чист район, където се развива предимно земеделие.
Предвид местоположението си и климатичните особености на района, селото предлага отлични условия за изграждането на ветроенергийни и фотоволтаични паркове.
Плодородните земи около селото се обработват от земеделска кооперация, която осигурява сезонна заетост на част от местните хора. Развива се предимно зърнопроизводство и млечно говедовъдство.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: