ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чифлик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Чифлик
1 / 4

Чифлик е село в община Троян, област Ловеч.

В България има още две населени места, носещи същото име: в община Белоградчик, област Видин и в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 15 км югозападно от Троян, на 45 км в същата посока от Ловеч и на около 160 км североизточно от София.

Селото е разположено в Троянския балкан, на 480 м надморска височина. Намира се на двата бряга на река Бели Осъм. Климатът се характеризира с прохладно лято и снежна зима. Средната януарска температура е около 0˚C, а юлската – около 21˚C.

Постоянното население е около 350 души.

Чифлик разполага с множество магазини, заведения и ресторанти, предлагащи национална кухня, хотели, семейни къщи и почивни станции с отлични условия за настаняване на туристи. Има басейн с олимпийски размери и изключителни възможности за балнеолечение и физиотерапия.

Най-близко разположените училище, детска градина и болница се намират в Троян.

Поради чистия си въздух, красива природа и лечебна сила на минералния извор с температура 52°С, селото е един от най-посещаваните курорти в страната през цялата година. В близост се намират резерватите „Кашка”, „Васильов” и „Козя стена”, които са част от Национален парк „Централен балкан”.

Местността Беклемето е най-високата точка от прохода Троян – Карнаре, разположена на около 20 км от Чифлик. Тук се намират множество курортни комплекси, писти за ски, биатлон и ски-бягане. Беклемето е и изходен пункт за различни маршрути в планината.

Източници: bulgariainside.com, chiflik-tourism.net, bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: