ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Горник
1 / 1

Горник е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен.

Отстои на 3 км западно от гр. Червен бряг и на 61 км югозападно от гр. Плевен. Столицата София е на 126 км югозападно, а съседното село Сухаче е на 5 км северозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина на десния бряг на р. Искър, а надморската му височина е около 131 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с подчертано студена зима и горещо лято. 

Постоянното население наброява 1261 души. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

В селото функционират кметство, магазин и заведение. За здравето на местните жители полагат грижи едит общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близката болница е в гр. Червен бряг - МБАЛ Червен бряг, където работят също детска градина и училище. 

През 2011 г. е завършен и осветен параклисът "Св. Георги Победоносец".

Река Искър предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката южно от Червен бряг близо до село Горник все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.

Подходящо място за екскурзия е село Реселец (8 км южно).  Там могат да бъдат видени групи от скални кули с височина от 20-30 м, които наподобяват различни фигури. Най-известните от тях са Куклите и Купените. Високо в скалния венец до река Ръчене се вижда скален прозорец, който заедно със скалите около него образува ясна фигура на огромен слон. На около километър от селото се намира Пропадалото. Местност, която е пропаднала с около 30 м и е оградена от отвесни скали.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: