ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жернов

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Жернов
1 / 1

Жернов е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен

Отстои на 14 км югозападно от гр. Никопол и на 44 км североизточно от гр. Плевен. Съседното село Муселиево е на 3 км южно. Столицата София е на 209 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, на брега на река Осъм, а надморската му височина достига 143 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са електрическа и водопреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат обхват.

Постоянното население наброява 109 души. 

Тук функционират кметско наместничество, поща, читалище с библиотека, смесен магазин и кръчма. Oбщопрактикуващ лекар може да бъде открит в съседното село Муселиево, където има и детска градина. Най-близките учебни заведения са в Никопол, а специализирана медицинска помощ ще получите на територията на гр. Плевен. 

Природна забелeжителност е пещерата, намираща се по пътя за град Никопол.

Град Никопол е богат на забележителности като чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

На около 35 км е природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: