ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лозица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Лозица
1 / 3

Лозица е село в Северна България. Намира се в община Никопол, област Плевен

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Сунгурларе, област Бургас.

Отстои на 19 км югоизточно от гр. Никопол и на 43 км североизточно от град Плевен. Съседното село Любеново е на 6 км северозападно. Столицата София е на 208 км югозападно.  

Разположено е в Дунавската равнина, близо до течението на р. Дунав, а надморската му височина достига 201 м. Климатът е умерено-континентален с големи средногодишни температурни амплитуди. Зимата е тежка поради обилните снеговалежи и огромните преспи. Лятото е сухо и горещо, но почвата е подходяща за земеделие.

Лозица е сравнително добре уредено село с асфалтирани и осветени централни улици. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Има телефонна централа, всички мобилни оператори имат обхват. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Постоянното население наброява 304 души. 

На разположение са кметство, смесен магазин и заведение. Един общопрактикуващ лекар е поел грижата за здравето на местните. Най-близките учебни заведения са в гр. Никопол, а специализирана медицинска помощ ще получите в гр. Плевен.

 

Туризъм и забележителности

В селото има православна църква "Св. Троица".

Лозица е известно с елитното червено вино, произвеждано тук - Каберне Совиньон Лозица. 

Град Никопол е богат на забележителности като чешмата "Елия"църква "Св. св. Петър и Павел", Никополската крепост, музея "Васил Левски" и др.

На около 15 км е природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

В Плевен можете да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: