ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Победа

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Победа
1 / 3

Победа е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен.

В България има още две населени места, носещи същото наименование - в община Добрич, област Добрич и в община Тунджа, област Ямбол.

Отстои на 5 км североизточно от гр. Долна Митрополия, на 7 км източно от гр. Тръстеник и на 15 км северозападно от гр. Плевен. Съседните села Биволаре и Подем са съответно на 4 км югоизточно и 7 км североизточно, а столицата София е на 165 км югозападно. 

Победа се намира в Дунавската равнина на левия бряг на р. Вит, а надморската му височина е между 50 и 99 м. Климатът е умерен - с горещо лято и студена зима.

Постоянното население наброява около 584 души. 

Уличната мрежа е асфалтирана и осветена. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, както и телефонна централа. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Тук функционират кметство, основно училище, магазин и заведение. За здравето на местните се грижи един общопрактикуващ лекар, стоматолог работи в Биволаре, а най-близката болница е в Долна Митрополия, където има и средни училища.  
Отглеждат се най-вече зърнено-житни култури и зеленчуци.

Туризъм и забележителности

В Победа работи конезавод, където се развъждат елитни коне от породите чистокръвна английска, дунавска и плевенска.

Интересно е да се види езерото Коридорите, което се намира до съседното село Биволаре. Там гнездят много видове птици, а то е обявено за защитена територия през 2008 г.

В района има три язовира - Божурица, Долна Митрополия и Вълчовец, като първите два предлагат отлични условия за риболов, а на третия е изградена гребна база.

В Долна Митрополия често се организират състезания по супермото

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: