ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ракита

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Ракита
1 / 6

Ракита е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен

В България има още населено място, носещо същото наименование в община Сливница, област София.

Отстои на 18 км източно от гр. Червен бряг и на 43 км югозападно от гр. Плевен. Съседните села Радомирци и Садовец са съответно на 7 км километра югозападно и на 9 км североизточно. Столицата София е на 133 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, а надморската му височина достига 700 м. Климатът е умерен, но се характеризира с цикличност на сезоните - меките зими се редуват със сурови, дъждовните и прохладни лета със сухи и горещи. Плодородната почва и благоприятният климат създават условия за отглеждането на всякакви посеви, зеленчуци, лозя и овошки.

Постоянното население наброява около 925 души.

Селото е сравнително добре уредено - главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места.

Тук функционират кметство, където се помещава и библиотеката, детска градина, основно училище, църква, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар е поел грижата за здравето на местните. Най-близката болница работи в гр. Червен бряг. 

В Ракита е издигнат паметник на загиналите във войните. 

Интересни природни обекти в близост до село Ракита са пещера Седларката и скален мост в местността Езерото. До нея се достига лесно по проходим целогодишно път. 

Районът е подходящ за ловуване, като селото има ловна дружинка. 

Протичащите наблизо реките Искър и Вит пък предлагат чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Река Искър южно от Червен бряг все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.
В селото има изградени две малки водни електроцентрали от по 2.5 МВ и една слънчева с мощност 30 КВ.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: