ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Байкал

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Байкал
1 / 13

Байкал е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен

Отстои на 37 км северно от гр. Долна Митрополия, на 25 км северозападно от гр. Гулянци и на 48 км в същата посока от град Плевен. Съседните села Гиген и Крушовене са съответно на 5 км източно и на 8 км южно. Столицата София е на 182 км югозападно. 

Намира се на брега на р. Дунав, близо до мястото, където река Искър се влива в нея. Надморската му височина е 33 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Селото е едно от големите в общината и е много добре уредено. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, улиците са асфалтирани и осветени. Покритие имат всички мобилни оператори. Построено е и малко пристанище.

Постоянното население наброява около 543 души.

В селото функционират кметство, читалище с група за автентичен фолклор "Калушари", църква, детска градина, магазини и заведения. Най-близките общопрактикуващи лекари работят в с. Гиген, а в град Гулянци ще получите специализирана медицинска помощ. В Крушовене пък е средищното училище. 
В с. Байкал работи Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси.

Туризъм и забележителности

Създадени са условия за различни видове туризъм - културен, орнитологичен, екотуризъм, ловен и риболовен туризъм, както и регати и велопоходи по няколко маршрута. За това благоприятстват близостта на река Дунав, красивата флора и фауна, както и плажната ивица, малкото пристанище за рибарски лодки и островите Борил и Орля с богата им растителност и живописна природа. В землището на селото има ловно поле. Любителите на природата могат да посетят защитената местност с находище на обикновен сладник, Божевския баир, където се разкриват красиви панорамни гледки, залива при местността Липия и устието на р. Искър, където живеят къдроглав пеликан, голям и малък корморан, бяла чапла и други интересни представители на птичия свят.
За удобство на туристите има двадесет бунгала за настаняване в близост до плажа, както и ресторант. 

Тук са открити находки от II-III век - глинен съд с изображение на човешко лице, каменен саркофаг и бронзов меч, датиращи от късната бронзова епоха, множество останки от римски селища, битов и култов инвентар.

Църквата "Св. В. М. Георги" в селото датира от 1874 г. и е най-старата в общината. 

Паметник "Септемврийци", който се намира до пристанището, представлява три обелиска от бял врачански камък с височина съответно 12, 13 и 14 метра и е издигнат в чест на удавените в р. Дунав участници в Септемврийското въстание.

Друга културна и архитектурна забележителност е археологическият резерват "Улпия Ескус", който е обявен за паметник на културата с национално значение. Представлява останки от римски и византийски град и е разположен на около 3 км от Байкал. 

Източници: http://bg.wikipedia.org,  http://www.dolnamitropolia.bg
Снимки: МИРЕЛА, http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: