ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бресте

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Бресте
1 / 7

Бресте е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен. То е най-малкото селище в общината.

Отстои на 11 км югозападно от гр. Червен бряг и на 70 км в същата посока от Плевен. Столицата София е на 132 км югозападно, а съседното село Реселец е на 4 км югоизточно.

Автобусен транспорт обслужва селото. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. 

Разположено е на границата между Предбалкана и Дунавската хълмиста равнина, на надморска височина от 298 м. Климатът е умереноконтинентален. Зимата е студена, а лятото е прохладно.

Малката река Белилката тече наблизо.

Постоянното население е около 440 души.

Тук има кметство, магазин за хранителни стоки, кръчма, детска градина и библиотека. Най-близките училище и общопрактикуващ лекар са в с. Реселец. Болница, зъболекари и аптека ще намерите в общинския център.

 

Туризъм и забележителности

Православният храм "Св. Димитрий" е в добро състояние и ремонтиран. Бресте е чудесно място за почивка, разходка сред природата и туризъм.

В района около селото са картирани над 40 пещери - повечето пропастни, които не са благоустроени, но са достъпни при добра подготовка и екипировка.

Чуклите представляват групи от скални пирамиди, които се намират в местността между селата Бресте, Реселец и с. Камено поле. Формирали са се в живописния каньон на р. Ръчене от варовикови образувания. Те са изключително красиви и са достъпни само за пешеходци.

Съвсем близо минава и река Искър, която предлага чудесни възможности за туризъм, риболов, плажуване и отдих сред природата.

Източници: http://www.visit.bg http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.breste.hit.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: