ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Варана

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Варана
1 / 8

Варана е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен.

Отстои на 56 км източно от гр. Плевен, на 7 км в същата посока от гр. Левски, на 42 км южно от гр. Свищов, на 46 км западно от гр. Полски Тръмбеш, на 18 км северозападно от гр. Павликени и на 198 км североизточно от столицата София. Селото се обслужва от редовен автобусен транспорт.

Населението наброява приблизително 60 души.

Село Варана се разполага в централната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 63 м. През селото минава река Ломя - уникална забележителност със запазена флора и фауна.

Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима и горещо лято. Средната температура за месец януари е приблизително -2.5 С, а за месец юли – около 25 С.

Тук преобладават земеделската и животновъдната дейности. Земеделието е концентрирано в една частна земеделска кооперация и няколко самостоятелни производители. Животновъдството е изцяло в частния сектор. Отглеждат се предимно овце, кози, крави и пчели.

Земеделската и животновъдната продукции са екологично чисти, защото наоколо няма големи замърсители на почвата и въздуха.

Варана е малко, но будно и живо село, което е успяло да запази обичаите, традициите и красотата си. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Тук има кметски наместник, пощенска станция, заведение, хранителен магазин, приемен кабинет на РПУ Левски, пенсионерски клуб и православен храм. Пенсионерският клуб от няколко години насам провежда традиционна среща с пенсионерите от село Недан.

Учебни заведения и лекарски практики има в общинския център - гр. Левски, който е на 7 км разстояние. 

Забележителности и туризъм

Село Варана очарова със своите малки улички, криволичещи баирчета и изобилие от зеленина. Уникална гледка за селото са и щъркелите, които свиват гнезда по стълбовете през пролетта. 

Местната забележителност е църквата "Св. Димитър", построена през 1933 година. Тя е изцяло запазена и се извисява в центъра на селото. Църквата отваря врати за посетителите си на всички по-големи религиозни празници.

Всяка година от 5 до 7 ноември се провежда събора на селото.

От тук преминава река Ломя, която е приток на река Осъм. Реката е по-широка и пълноводна в участъка си през селото и е със запазена флора и фауна.

На територията на Варана се срещат и няколко добре запазени римски могили.

Местността Карамандол е част от голямата защитена зона Обнова-араман дол. Тук могат да се видят най-разнообразни животински и растителни видове, като южен и средиземноморски подковонос, дългокрил прилеп, разковниче, мида-беззъбка и др.

Източник и снимки: www.varana.dir.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: