ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Борово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Борово
1 / 11

Борово е село в Южна България. То се намира в община Лъки, Област Пловдив.

В България съществуват още няколко  населени места със същото име: гр. Борово , Област Русе; с. Борово, Област Благоевград и с. Борово, Област Стара Загора.

Местоположение

Борово отстои на около 10 км североизточно от общинския център гр. Лъки, на около 57 км югоизточно от гр. Пловдив, на около 38 км южно от гр. Асеновград,  на около 38 км от Бачковския Манастир и на около 205 км югоизточно от столицата София.

Редовно, сутрин и вечер автобусен транспорт свързва Борово с гр. Лъки, откъдето има автобуси за гр. Асеновград и гр. Пловдив.  

Селото има планински релеф, с надморска височина около 1000 м.
Климатът е континентален, с характерни за района студена зима и прохладно лято.

Населението на селото е около 100 жители.

Инфраструктурата на Борово е уредена с частично асфалтирани и осветени улици, водоснабдителна система, телефонна мрежа. Предстои да бъде изградена канализация.
Жителите на селото разполагат с кметство, църкви и множество параклиси, поща,читалище, магазини, търговски обекти. Най-близките детска градина и училище се намират в Лъки.
Медицинско обслужване се предлага в Лъки, а най-близката болница е  в Асеновград.

Забележителности

Най-висок връх тук е връх Кръстов – 1428 м. 
На територията на селото се намира и манастирът “Света Троица” – Кръстова гора, който е добре познат като туристическа дестинация и е посещаван от наши и чуждестранни туристи и поклонници.
В района около Борово има няколко обозначени еко пътеки, които се използват за екотуризъм, за фототуризъм и за разходки.

 

Източници: http://www.borovo.info, http://www.gradlucky.com, http://www.oblaki.com
Снимки: http://www.gradlucky.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: