ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Боянци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Боянци
1 / 5

Боянци е село в Южна България, част от Община Асеновград, Област Пловдив.
То е второто по брой население село в Община Асеновград.

Отстои на 25 км югоизточно от гр. Пловдив и на 2 км североизточно от гр. Асеновград.

Населението наброява около 1450 души.

Релефът е  равнинно-хълмист, със средна надморската височина от 183 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС и топло сухо лято със средна температура около 28ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

Има редовен автобусен транспорт за и от Асеновград.

Има кметство, основно училище, детска градина, читалище с изградена и работеща към него библиотека и църква. Разполага с две църкви „Св. Атанасий” и „Св. Богородица”.

Здравна служба обслужва населението на селото. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Голяма част от населението се занимава със селско стопанство – земеделие и животновъдство. Отглеждат се различни земеделски култури, също така има оранжерии и няколко животновъдни ферми.
Много от жителите работят в мебелния цех, варо-бетонния център, цеха за ремонт на металорежещи машини и производство на машини за полиетиленовата промишленост и други.

 

Туристически и културни забележителности

На около 8 км се намира Асеновата крепост, символ на Асеновград. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 16 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

 

Източници: www.assenovgrad.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: