ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дъбене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Дъбене
1 / 6

Дъбене е село в Южна България. То се намира в община Карлово, Област Пловдив.

Отстои на около 8 км югозападно от гр. Карлово, на около 57 км северно от гр. Пловдив, на около 142 км източно от гр. София и на около 13 км северозападно от гр. Баня.

Добре уредени са транспортните връзки с общинския център и другите селища в общината. В Дъбене има жп гара по линията Карлово—Пловдив.

Релефът е равнинен, средната  надморска височина е около 321 м.
Климатът е континентален, с мека зима и горещо лято.

Населението на Дъбене е около 1577 жители.

Територията на селото е уредена с пълна електрификация, водоснабдителна система, с изградена улична мрежа с осветление, магазини, пощенска станция. В Дъбене функционират няколко малки предприятия за металолеене, дървообработване и оранжерийно производство.
Селото разполага с кметство,  детска градина, читалище, пощенска станция, магазини, търговски обекти.

Общопрактикуващ лекар и две стоматологични практики обслужват населението. Най-близките училище и болница се намират в Карлово.

 

Забележителности

В близост до с. Дъбене се намират два хълма: Бальовица и Конник. Те са подходящо място за разходка и спускане с парапланери и делтапланери.

В близост до селото се намира р. Стряма, по чиито брегове има красиви места за пикник. За любителите на риболова в Стряма се срещат кефал, мряна, скобър, пъстърва. 

През 2004-2009 г. археолози от НИМ откриват над 20 000 златни предмета край Дъбене. Находките датират от преди 4000 години и са изложени в Националния исторически музей. Налага се мнението, че предметите са полагани в земята в рамките на ритуал с дарения. Британската преса обръща особено внимание на находката, сравнявайки я по обем и значение с откритото от Шлиман съкровище на Троя.


Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.bgmaps.com,
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: