ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Орешец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Орешец
1 / 9

Орешец е село в Южна България, част от община Асеновград, Област Пловдив. 

То е разположено в планински район, в северната централна част на Северните Родопи.
Отстои на 40 км югоизточно от град Пловдив и на 23 км  от град Асеновград. На югоизток от селото се открива прекрасна гледка към връх Драгански камък (Драганица) 1338 м.

Населението наброява около 70 жители.

Релефът е с планинско-хълмист характер като средната надморска височина е 880 м.
Климатът е благоприятен. Зимата е мека и снежна зима – със средни температури около 1ºС, а лятото – прохладно, със средна температура около 20ºС.

Инфраструктурата на селото е отлично уредена, като включва пълна електрификация, водоснабдяване, частична канализация и телекомуникационна мрежа.

Село Орешец събужда любопитството на много хора, попаднали случайно в него. Много от тях купуват къщи за отдих и целогодишно живеене. Много хора вече реставрират своите собствени къщи и благодарение на тях селото се съживява.

Туризъм

Голямо преимущество на този район е, че до голяма степен той е недокоснат и незамърсен от човешките дейности. Естествената и уникална природа е предпоставка за развитието на еко туризъм, както и други видове туризъм. Разнообразният релеф, благоприятният климат, липсата на опасни животни, предлагат на любителите на приключения възможности през цялата година.

Близостта на язовирите „Сушица”, „Леново” и „Мечка”, на които се организират разходка с лодки, спортен риболов и други.

В близост до село Орешец е и местността Царичин връх и "Пещури", която има няколко пещери. От една от тях - "Майкат”  води началото си река Голяма Сушица, на която е изграден язовир "Сушица".

На 10 км от селото в посока с. Добростан е хижа “Марциганица”, в близост до която има карстови пещери с разнообразни вътрешни скални образувания.

Източници: www.assenovgrad.com/, bg.wikipedia.org/wiki/
Снимки: gallery.guide-bulgaria.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: