ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ръжево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Ръжево
1 / 6

Ръ̀жево е село в Южна България. Намира се  в община Калояново, Област Пловдив.

Oтстои на около 12.5 км североизточно от с. Калояново, около 30 км северно от гр. Пловдив, на около 35 км южно от гр. Карлово и на около 160 км югоизточно от столицата София.

Редовен автобусен транспорт свързва селото с околните населени места и областния град. На около 3 км се намира жп гара по линия Пловдив - Карлово до с. Черноземен.

Релефът на селото е равнинен, а средната надморска височина е 200 м.
Климатът в региона е преходноконтинентален, зимата е мека, лятото е сухо и горещо.

Населението на Ръжево наброява около 305 жители.

Инфраструктурата на селото е добре уредена и включва частично асфалтирани и осветени улици, водоснабдителна мрежа, канализация, телефонна мрежа и покритие на мобилните оператори.
Налични обществени сгради в Ръжево са кметство, църква, поща, читалище, магазин и кръчма.

Медицинско обслужване се предлага от общопрактикуващи лекари в с. Ръжево Конаре на около 3.5 км южно. Там се намират и най-близките детска градина и основно училище, а в Пловдив са най-близките болници,  средни и висши училища.

Забележителности

В Античността землището на Ръжево влиза в земите на тракийското племе беси, от които днес са останали следи на няколко тракийски селища и могилни некрополи. Най-старият археологически паметник е намереният в 1960 година на 1 километър южно от селото вдясно от пътя за Ръжево Конаре. Той е каменен скиптър, представляващ глава на кон с част от шията. Скиптърът е първият по рода си открит в България и се отнася или към края на халколита и началото на бронзовата епоха или към ранната желязна епоха.

В покрайнините на Калояново се намира авто и мото писта "Дракон".
Ежегодно там се провеждат два кръга от националния шампионат за туристически автомобили, многобройни маркови събори, тунинг шоута и редовни мотоциклетни и автомобилни тренировъчни дни и любителски шампионати.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.bgmaps.com
Снимки: http://www.v-bulgaria.info, http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: