ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Стряма

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Стряма
1 / 9

Стряма е село в Южна България, в община Раковски, Област Пловдив.

Намира се в Горнотракийската низина, на 26 км североизточно от гр. Пловдив, на 7 км от гр. Раковски, на 50 км южно от гр. Карлово, на 45 км югоизточно от СПА курорта Хисаря.

Населението наброява около 4000 души.

Климатът е преходно-континентален. Зимният сезон е сравнително мек и топъл, а лятото е горещо. Средната януарска температура е около 0°C, а средната юлска е около 23-24°C.
Релефът е равнинен. Надморска височина е 150м.

Село Стряма е благоустроено, инфраструктурата е добре развита – разполага с електрозахранване, водоснабдяване, канализация, оптични комуникации. През територията му преминава южния пръстен на магистралния газопровод с капацитет 15 000 куб.м./ч.
Автобусен транспорт свързва селото близките населени места. На 7 км се намира магистрала „Тракия”, която свързва гр. София с гр. Бургас.

В Стряма има читалище, основно училище, детска градина, църква, заведения и магазини. Открити са две лекарски практики.

 

Икономика

Равнинният релеф, благоприятният климат, плодородните почви, възможностите за напояване създават много добри условия за отглеждане на разнообразни земеделски култури. Поради равнинния релеф земеделието е механизирано. Застъпено е производството на зеленчуци, зърнени култури.
Населението е заето и в промишления сектор – произвеждат се помпи за автомобилната индустрия, автомобилни седалки и педали, профили за ПВЦ дограма. Индустриална зона Раковски е разположена в землището на село Стряма върху площ от 815 дка. Тя функционира от месец юли 2004 г. и предлага отлични условия за бизнес, с изградената инфраструктура и отстояние около 8 км от автомагистрала Тракия.

 

Туристически и културни забележителности

В близост до землището на селото се намира река Стряма, която е дала името на самото селище.

Селото се отличава с живописна природа, която създава добри възможности за отдих в края на работната седмица и целогодишно живеене. Има условия за практикуване на риболов и лов, а недалеч са разположени балнео курортите Баня и Хисаря.

Край Стряма се намира една от най-известните дивечовъдни станции в страната – "Чекерица". Тя стопанисва близо 16 000 хектара земя. Поради характерните си особености районът е естествен развъдник на колхидски фазан, както и на яребици, гривяк, пъдпъдък и гургулици.

 

Източници: bg.wikipedia.org, selo.bg
Снимки: google

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: