ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Попина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Силистра - с. Попина
1 / 15

Попина е село в община Ситово, област Силистра. Намира се на 201 км северозападно от гр. Варна, на 124 км северозападно от гр. Добрич, на 35 км западно от Силистра и на 4 км западно от биосферен резерват "Сребърна". Разположено е на брега на река Дунав.

Обща информация

Релефът е предимно равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, пъстроцветна есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 660 човека. Надморска височина - 21 м. Старото име на селото е било Поп Кьой.

Инфраструктура

В селото има кметство, църква, читалище с библиотека, в което се намира и малка музейна експозиция, хранителни магазини, поща, красив парк с детска площадка, хотелски комплекс с плувен басейн, ресторант и малък параклис. Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Силистра и околните села.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство, като отглеждат за собствени нужди плодове, зеленчуци, домашни птици и добитък. Плодородните земи около селото се обработват от земеделска кооперация. Основните земеделски култури са пшеница, слънчоглед, рапица. Селото е китно, потънало в зеленина и е известно с големите си кайсиеви масиви.
Чистият въздух, спокойствието и тишината, близостта до резервата Сребърна и река Дунав предоставят чудесни възможности за развитието на еко, селски, риболовен и познавателен туризъм.

Културни събития и забалежителности

  • Всяко лято, обикновено в първата десетдневка на август, се провежда Празник на Дунав на брега на реката. Типични традиционни игри, запазени от миналото, са преплуването на Дунав, хващане на прасенце, ходене по намазана с грес дървена греда над водата.
  • При разкопки в местността Дренчето е намерена керамика от тракийско време.
  • Местността Калето е била римски военен лагер, разположен между важните крепости на Дунав – Дуросторум (Силистра) и Трансмариска (Тутракан), където минава римски път, останките от който личат и днес. Наскоро беше разкрито, че Дуро / Дуло-Сторум има връзка с появата на траките и техните връзки с рода Дуло - символ на българите и техните предшественици траките.


Източник: Мирела
Със съдействието на Русан Сертев
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: