ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Маково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Търговище - с. Маково
1 / 2

Маково е село в Североизточна България. Намира се в община Търговище, обл. Търговище.

Отстои на около 22 км северозападно от гр. Търговище, на 100 км североизточно от гр. Велико Търново, на 83 км югоизточно от гр. Русе, на 24 км югозападно от гр. Разград и на 52 км западно от гр. Шумен.

Населението наброява приблизително 280 души.

Маково се разполага в източната част на Дунавската равнина, на около 242 м надморска височина. Характерни са равнинно-хълмистия релеф и умереноконтиненталния климат. Летата са много горещи и сухи, а зимите студени.

В селото има кметство, църква, читалище, детска градина и магазини. Учебни заведения и здравно обслужване има в селата Подгорица и Голямо ново, които са на около 11 км разстояние. За нуждите на населението са осигурени електричество, вода и телефонна мрежа.

В близост преминава главен път София-Варна.

Основният поминък в Маково е земеделието. Отглеждат се зърнени култури, зеленчуци и плодове. Животновъдството е предимно в частните стопанства.

Туризъм

В района на гр. Търговище има около 300 хектара земя с ловно-туристическа цел. Там може да се срещнат както рядък и търсен за обстрел дивеч, така и голямо разнообразие от птици. В региона има и много язовири, които предоставят условия за риболов.

Източници: www.wikipedia.org http://www.targovishte.bg

Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: