ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Садина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Търговище - с. Садина
1 / 9

Садина е село разположено в североизточна България, част от ОбщинаПопово, Област Търговище.

Отстои на около 45 км северозападно от гр. Търговище, на около 18 км североизточно от гр. Попово и на около 60 км югоизточно от гр. Русе.

Постоянно живущите в селото са около 1100 души. Селото се състои от две махали.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 404 м.
Климатът е умереноконтинентален, зимата е студена със средна температурата около -3ºС, а през лято е около 23ºС.

Инфраструктурата на селото включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация, покритие на мобилните оператори, телефонизация и кабелна телевизия.

Второкласен път преминава през селото и го свързва с европейски път Е70.

Редовен автобусен транспорт до селото има от гр. Попово.

В селото има кметство, пощенска станция, народно читалище „Съединение”, основно училище, целодневна детска градина и църква. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Медицински пункт обслужва населението на Садина.

В селото има две земеделски кооперации и една потребителска. Основен поминък на населението е земеделието, а най-разпространено е отглеждането на чесън.

Туристически и културни забележителности

Римската крепост „Доброселско кале" се намира на около 3,5 км западно от Садина върху малко естествено възвишение, приличащо на могила, намиращо се в края на землището на селото и е паметник на културата. Смята се, че в миналото до него е минавал стар римски път. Доброселското дере, което тече в непосредствена близост до тази малка около 2 дка крепост се влива в река Малки Лом. Местността е много красива, с извори и се използва от местното население за пикници.

Етнографският комплекс „Капански” се намира в центъра на с. Садина.
В себе си комплексът е съчетава на традиционния капански стил с модерни условия за отдих и релаксация. В комплекса се намира къща с етнографска експозиция, в която са представени бита и традициите на капанците. В двора има открита сцена, барбекю, чеверме, кладенец, традиционна каменна чешма, покрито пространство в стар стил с навес, оборудвано с дървени маси и пейки. Базата за отдих е на два етажа. За пълноценният отдих на посетителите се предлагат възможности за организиране на мероприятия, предлага се голямо разнообразие от традиционни капански ястия и множество фолклорни анимации.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.sadina.t35.com
Снимки: www.sadina.t35.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: