ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Устрем

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Устрем
1 / 1

Устрем е село в Южна България. То се намира в община Тополовград, Област Хасково.

Намира се на 15 км югоизточно от Тополовград, на 60 км южно от Ямбол и на около 100 км източно от Хасково.

Климатът е умерено-континентален, с подчертано средиземноморско влияние. Лятото е сухо и горещо, а зимата - сравнително мека. Пролетта се характеризира с бързо повишаване на температурите, а есента в по-голямата си част е суха и сравнително топла. 

Надморската височина е около 80 м.

Селото е най-голямото в района. Населението е над 1 000 души. 

Има добра инфраструктура, водоснабдено е и с изградена канализация. Разполага още с: ОУ "Иван Вазов", детска градина, читалище с голяма библиотека (над 20 000 тома), поща, стадион, бензиностанция, монопол, много търговски обекти, две фурни за хляб. Съществува и цех за детайли към завод "Арсенал" - Казанлък.

В Устрем има здравен участък с лекар и стоматолог, а най–близката болница е в Тополовград.

В землището на селото до средата на 90-те години на миналия век е действал оловно-цинков рудник "Мина Устрем". Понастоящем не се добива руда и работи само флотационната фабрика "Устрем", където се произвеждат доломит и три вида фелдшпат.

Забележителности

В центъра на селото, пред кметството е издигнат паметник на загиналите знайни и незнайни воини по време на освободителната война.

В Устрем има действаща църква, а на около 3 км се намира манастирът "Света Троица", с действащ женски метох.

Най-големият събор се провежда през месец юни на празника на манастира "Света Троица". Провежда се и втори ежегоден събор в центъра на селото, на Димитровден. Участват народни и фолклорни изпълнители. Провеждат се борби и футболни мачове между Устрем и съседни села. 

 

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://alexooo.blog.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: