ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Изгрев

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Изгрев
1 / 1

Изгрев е село в Югоизточна България. То се намира в община Елхово, Област Ямбол.

В България има 7 села, носещи името „Изгрев” – Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Сливен, Смолян и Шумен.

Селото се намира на около 40 км южно от гр. Ямбол, на около 3 км на запад от гр. Елхово на около 22 км североизточно от Тополовград.

Населението наброява около 600 души.

Релефът е равнинен, почвите – плодородни и подходящи за отглеждане на почти всички плодове и зеленчуци. Климатът е преходно-континентален със слабо влияние на Черно море и Средиземноморието. Районът е един от най-топлите в страната - средните температури за най-студеният месец - януари са 1,2°С.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има редовен автобусен транспорт до съседните села и градове. Разполага с кметство, библиотека  и читалище където се пазят традициите на коледарите, лазарките и автентичния фолклор. В селото има общопрактикуващ лекар, хранителни магазини, кръчма, а най-близките училище и детска градина се намират в гр. Елхово.

Забележителности

Резерват "Долна топчия" - разположен в землището на с. Изгрев. Гората  на територията му е лонгозна, а  животинското царство е представено от птици — колхидски фазан, кос, дрозд, скорци, бухал, кукумявка; и бозайници — лисица, чакал, заек, дива свиня, елен лопатар.

Красивата природа, чистият въздух и богатия на дивеч район привличат много любители на алтернативния и ловен туризъм.

Етнографският музей в гр. Елхово е част от Стоте национални туристически обекта и предлага на посетителите си богато разнообразие от експонати, фотографии и документи, свързани с развитието на района в периода от Освобождението до наши дни.

Събора на селото се провежда всяка година на 6 май - Гергьовден.

Използвани източници: bg.guide-bulgaria.combg.wikipedia.org
Снимки: sabori.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: