ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лесово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Лесово
1 / 1

Лесово е село в Югоизточна България. То се намира в община Елхово, Област Ямбол.

Село Лесово се намира на границата между България и Турция. Отстои на 26 км от гр. Елхово, на около 65 км от гр. Ямбол и на около 40 км от гр. Одрин в Турция. Западно от Лесово тече река Тунджа.

Населението наброява около 680 души.

Релефът в района е нископланински, а надморската височина е около 320м. Климатът е преходно – континентален, като средните януарски температура са 0ºС - 1ºС. Средните юлски температури са 20ºС - 23ºС. Характерни за областта са мека зима, топла пролет, сухо и горещо лято.

Селото е добре благоустроено, има изградена добра инфраструктура, електричество, вода, улиците са асфалтирани. Разполага с обществени сгради - целодневна детска градина, читалище с действаща коледарска и лазарска група, търговски дом, библиотека, полицейски участък.

Граничният пункт Лесово–Хамзабейли благоприятства за развитието на бизнеса в общината.

Туризъм и забележителности

В землището на с. Лесово има останки от средновековната крепост Калето.

Дрънчи дупка е карстова местност западно от с. Мелница. Привлекателна е за посетителите с туристическата си хижа, прекрасната речна долина и едноименната пропастна пещера с подземна река. В местността е възстановен и функционира малък параклис.

Праговете по коритото и бързите води на р. Тунджа в местността "Дар кая", южно от с. Лесово са привлекателно и подходящо място за провеждане на състезания по спускане в бързо течащи води и воден слалом.

Край гр. Елхово, по бреговете на р. Тунджа, в лонгозни гори са разположени резерватите "Балабана" и "Долна топчия", които са естествен развъдник на рядко срещания в Европа колхидски фазан.

Местността Манастирчето край с. Стройно е обширна поляна с над 20 вековни дървета, извор с питейна вода, малка църква, основно реконструирана и обновена. Обектът е подходящ за краткотраен летен отдих.

В Елховският район от бозайниците се срещат лисица, чакал, заек, дива свиня, елен лопатар, което го прави изключително подходящ за развитието на ловния туризъм. Една от 16-те двойки световно защитени царски орли в България гнезди по вековните дървета в с. Борисово.

За този район е характерно производството на вино от гроздовия сорт „алжирка” – тъмно и гъсто вино с леко кисела жилка.

Източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.comelhovobg.org

Снимки: http://bg.wikipedia.org 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: