ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тенево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Тенево
1 / 5

Тенево е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Селото се намира на брега на река Тунджа, на 19 км южно от областния град Ямбол,  122 км югозападно от най-близкото летище в град Бургас, 338 км югоизточно от столицата София

Разположено е на надморска височина от 100 метра. Климатът се характеризира с горещо лято и студена зима със средномесечна януарска температура 0˚С. Пролетта е прохладна, докато есента е по-продължителна и обикновено топла.

Тенево е най-голямото село в община Тунджа. Постоянното население е около 1600 жители. Добре благоустроено е - улиците са асфалтирани, има магазини за хранителни стоки, няколко заведения, и  агроаптека. Православният храм " Св.Св.Константин и Елена" е с над стогодишна история.

В селото функционират кметство,  основно училище, целодневна детска градина и Център за спешна и неотложна медицинска помощ, който обслужва 14 населени места в община Тунджа.  Най-близката многопрофилна болница е в областния град Ямбол.

Има редовен автобусен транспорт. 

Местният футболният отбор  "Тунджа -Тенево"  разполага със собствен стадион.

Икономическият облик на селото се определя от машиностроителния завод на австрийската фирма "Палфингер Продукцион Техникс", лозовите масиви на винзавод "Пещера" и частни земеделски кооперации.

Околностите на селото, река Тунджа и близкия язовир Тенево са чудесно място за риболов и предлгат отлични възможности за отдих. Край селото има неработеща писта, която  днес се използва за мотосъзтезания.

Заради изключително удобното местоположение,природни дадености, ниска престъпност, добра инфраструктура селището е център на немалка колония от граждани на Великобритания.

Текст: wikipedia.org
Снимки:http://gallery.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: