ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Малък Преславец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Силистра - с. Малък Преславец

Малък Преславец е село в Североизточна България. То се намира в община Главиница, Област Силистра.

Местоположение

Намира се на 19 км южно от Главиница, на 47 западно от Силистра, на 85 км в същата посока от Русе и на 180 км северозападно от Варна.

То е разположено в източната част на Дунавската хълмиста равнина, на надморска височина 100-150 м. Към момента населението му наброява 300 жители, като в минали години те са били значително повече.

история

Районът на село Малък Преславец е богат на паметници на културно-историческото наследство от различни епохи и цивилизации. По отвесния бряг на реката между Малък Преславец и Ветрен археолозите откриват керамични оръдия на труда, свързани с първобитните обитатели.

икономика

Земеделието е основният поминък на жителите на Малък Преславец. Развити са растениевъдството, отглеждането на зърнени култури, тютюн и овощни дървета.

Забележителности

Село Малък Преславец е в защитена местност с уникална флора - блато с водни лилии, опасана с лонгозни гори. Селото има пристанище на река Дунав, което се ползва от рибари. Ловен и Риболовен район. Стартирал е проект на ФАР за подновяване инфраструктурата на района - пътища, осветление, реклама и инвестиции за туризъм в района. По проекта е предвидена рехабилитация и разширение на пътя до блатото. Екомаршрута, който се предлага в момента е лесно достъпен през летния сезон и не изисква специална екипировка.

Защитена местност "Блатото Малък Преславец" се намира на 4 км северно от едноименното село и е в непосредствена близост до р. Дунав. Отстои на около 30 км от резерват "Сребърна" и служи за хранителна база на чапли, блестящи ибиси, лопатари, корморани и други гнездещи в резервата птици. Източната му страна е в съседство с обработваеми площи, южната му граница се очертава от широколистна смесена гора, западната е дигата, която го отделя от реката, а северната се определя от шосеен път, водещ от селото до пристанището. То e най-голямата колония на бяла водна лилия в България. Обявено е за природна забележителност.

В селото съществуват добри възможности за развитие на биологичното земеделие, селския и еко-туризма. Съчетанието от богата вековна история и невероятна природна красота е в състояние да удиви всеки, посетил това райско кътче, красотите и пасторалният вид на селото привличат вече чужденци, които само през последната година са закупили повече от 30 къщи в селото.

инфраструктура

На 7 км от Малък Преславец, в с. Зафирово се намира Историческия музей, основан през септември 1987 г. по инициатива на читалищното ръководство. Селският исторически музей систематизира информация за най-важните исторически обекти и събития в района. Там могат да се видят изложени първобитни сечива, карта на римски провинции, римски крайдунавски път и останки от тракийска могила в с. Сокол, карти и писмени документи за важни събития през турско владичество.

В Малък Преславец има две читалища. Към тях функционират певчески и танцови самодейни колективи, които пресъздават много български традиционни обичаи.

На територията на селото има и Дом за деца лишени от родителски грижи.

транспорт

От Силистра за Малък Преславец и Долно Ряхово има автобус веднъж дневно, а от Русе и Силистра до с. Зафирово, откъдето е разклона за тези села (9 км до Малък Преславец) има автобуси почти на всеки час.

 

Източник: bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: