ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Меден кладенец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Меден кладенец
1 / 1

Меден кладенец е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Отстои на около 25 км югозападно от гр. Ямбол, на около 35 км югоизточно от Нова Загора, на около 60 км източно от Стара Загора и на около 270 км източно от София.

В землището на селото има язовир, а на няколко километра от него минава река Тунджа.

Релефът е равнинен, почвите – плодородни и подходящи за отглеждане на почти всички плодове и зеленчуци. Надморската височина  е около 240 м.

Климатът е преходно-континентален, характерен за Горнотракийската низина, със слабо влияние от Черно море и Средиземноморието. По отношение на температурният режим районът е един от най-топлите в страната. Средните температури за най-студеният месец - януари са 1.2°С, а средномесечната температура за месец юли е 23.2°С. 

Населението е около 300 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, с покритие на всички мобилни оператори. Тук има общопрактикуващ лекар, читалище, библиотека, кметство, хранителен магазин и кръчма. Ежедневни автобусни линии свързват населеното място със съседните градове. Най-близките училище и детска градина се намират в съседното село Роза, а друго съседно село - Генерал Инзово предлага възможности за настаняване в частни квартири или вили под наем.

Туризъм и забележителности в района:

Разположението на селото в близост до язовир, река и  го правят привлекателна дестинация за любителите на риболова, а наличието на различен дивеч го прави подходящо за привържениците на лова.

Етнографският музей в с. Генерал Инзово – предлага на посетителите различни експонати от миналото на селото – реликви от миналото, стари оръжия и документи.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: