ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долно Осеново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Долно осеново
1 / 10

Долно Осеново е село в южна България, община Симитли, област Благоевград.

Намира се на 16 км североизточно от град Симитли, 32 км югоизточно от областния център Благоевград, на 132 км от столицата София и на 32 км от един от най-популярните курорти в България – Банско.

Долно Осеново е разположено в южната част на планина Рила на надморска височина около 800 м, край реките Ракочевска и Тополичка, които при селото се вливат и образуват Осеновска река.

Релефът е планински и полупланински, с разломна структура, което предопределя наличието на множество минерални извори.

Климатът е преходно-континентален. През зимата температурите спадат до минус 10-12 градуса, а най-високите летни температури достигат 38-40 градуса.

Населението наброява около 1450 души.

ИНФРАСТРУКТУРА

Долно Осеново разполага с добре развита инфраструктура – пътищата са в добро състояние, повечето улици са асфалтирани и осветени. Селото е водоснабдено, електрифицирано, с изградена канализационна система и телекомуникационна мрежа, всички мобилни оператори имат покритие. От областния център Благоевград до Долно Осеново има редовен автобусен транспорт – три пъти дневно от понеделник до неделя.

Долно Осеново се намира само на 4 км от една от най-натоварените пътни артерии по направление София - Банско. Трафикът по този път е особено натоварен през зимата, поради засиления интерес към зимните спортове в курортния град Банско.

През последните няколко години строителството на двуетажни и триетажни къщи в селото се развива изключително бързо.

В селото има кметство, читалище с функционираща библиотека, танцов състав и женски вокални групи, както и няколко хранителни магазина. Селото разполага със собствена детска градина, основно училище "Св. Паисий Хилендарски" /най-старото училище в община Симитли/, джамия, детска площадка, както и медицински център, обслужван от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близката многопрофилна болница се намира в град Благоевград.

Основен поминък на населението от години е тютюнопроизводството. В района е добре развито животновъдството, както и дърводобива на иглолистни гори. Отглеждат се ръж, ечемик, картофи.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В околностите на село Долно Осеново могат да бъдат открити останки от антична баня, изградена вероятно при топъл извор. На около 2 км югоизточно от селото е открита малка гробница от римско време.

На 3 км северно от селото, в местността Старо Осеново, са открити останки от средновековна еднокорабна църква с гробове откъм страната на олтара, основи на жилища, керамика, както и колективна находка от византийски монети.

В местността Калята /4 км северно/ има следи от крепостни стени, запазени до 1 м височина. Крепостта е още от времето на Второто българско царство.

В района на землището на Долно Осеново има много атрактивни топли минерални извори. Температурата на извиращите води варира в интервала 30 – 60 градуса. Водите са подходящи за балнеолечение и балнеопрофилактика, тъй като оказват благоприятно въздействие при остеопороза, костни фрактури, заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични и гинекологични заболявания.

Интерес представлява и двудневният традиционнен събор „Пирин пее”, който се провежда на всеки две години в местността „Предел” край Разлог, само на 20 км от селото.

 

Източник: Мирела, bg.wikipedia.com , bg.guide-bulgaria.com
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: