ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Старо оряхово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Старо оряхово
1 / 9

Старо Оряхово е село в Североизточна България, част от община Долни чифлик, област Варна. То се намира на главния път между Варна и Бургас, около 35 км южно от град Варна, на 7 км от курортното село Шкорпиловци и само на 4 км от големия природен резерват Камчия. Пътят до Варна е много добре поддържан и позволява бързо придвижване до града и международното летище. Населението му наброява 2806 човека. Надморска височина 46 м. Старото му име е било Ески дервиш Юван.


инфраструктура

Селото е напълно електрифицирано. Водоснабдяването се извършва чрез централен водопровод и около 500 кладенци и сондажи. В Старо оряхово има основно училище, детска градина, здравна служба, зъболекарски кабинет, православен храм, читалище с богата библиотека, над 20 търговски обекта, бензиностанция и газостанция, частна фурна за производство на хляб и хлебни изделия. Много чуждестранни граждани са закупили имоти в селото.


природа и туризъм

През летният сезон селото се посещава от много наши и чужди туристи заради близостта на плажа в Шкорпиловци. В районът има благоприятни природо-климатични условия за отглеждане на лозя и овощни насаждения. Широколистните гори които обграждат селото предоставят чудесни възможности за лов.
В близост до Старо оряхово се намира природният резерват "Лонгоза" - гъста девствена гора, образувала се по поречието на река Камчия, в която виреят уникални дървесни и растителни видове. Освен това, тук се срещат 14 вида земноводни и влечуги, редки видове птици, размножаващи се в резервата, най- интересни от които са червеният щъркел, големият ястреб и осоядът. В землищета на селото се намира и защитената природна местност "Бялото кокиче".
Близостта на морето, красотите на лонгозната долина на р. Камчия и приказният планински пейзаж дават добри възможности за развитие на селски, ловен и еко-туризъм.

Текст: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: