ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Долна Липница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Долна липница

Село Долна Липница е разположено в община Павликени, област Велико Търново.

Селото се намира на 40 км северозападно от областният град Велико Търново, на 17 км североизточно от град Павликени, на 15 км източно от град Полски тръмбеш и на 37 км от град Бяла.

Населението наброява около 700 души.

Климатът се характеризира с топло, но не горещо лято, а зимата е студена.

В близост до селото се намира язовир, подходящ за риболов и плаж през лятото, а също така има възможност за лов на различни видове дивеч.

Инфраструктурата в Долна Липница е добре развита. Има няколко хранителни магазина, кафенета, заведения, църква, бензиностанция, медицински пункт с общопрактикуващ лекар и стоматолог, детска градина. Селото разполага и с автогара с редовен транспорт до близките градове и села.

Забележителности и туризъм:

Селото не разполага с хотели или фамилни къщи за настаняване на туристи. Тук посетителите могат да се насладят на една от най-красивите и стари църкви в областта. Други забележителности са Паметникът на загиналите за свободата и обединението на България войни, както и оръдие от Първата световна война.
Наблизо е разположена местността „Момина могила”, която е била населявана още от древните траки, а през Първата световна война е използвана за военни цели.
В град Полски тръмбеш има минерални бани, известни с лечебните си качества.    
В близкото село Вишовград може да се посети музейната сбирка в читалището, посветена на бита, културата и земеделието в района.

Всяка година на 24 май в Долна Липница се провежда събор. 

 

Източници: bg.wikipedia.org, pavlikeni.bg,lichen-lekar.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: