ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Коста Перчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Коста Перчево
1 / 7

Ко̀ста Пѐрчево е село в Северозападна България. То се намира в община Кула, Област Видин.

Разположено е на 10 км югоизточно от общинския център Кула, 34 км югозападно от областния град Видин и на 205 км северозападно от гр. София.

Населението на селото наброява 90 души. Климатът е умерено-континентален. Релефът е хълмист, а средната надморска височина е 190 м.

Селото е кръстено на двамата братя партизани Коста и Перчо.

Децата могат да се обучават в средно образователно училище и целодневна детска градина в гр. Кула. Там също могат да се открие медицинска помощ от общопрактикуващи лекари и стоматолози и различни специалисти.

Туризъм и забележителности:


През селото преминава река Калчовец, а на 5 км. западно е яз. Полетковци, подходящи за риболов.

В района може да посетите още:

Раковишкия манастир "Св. Троица", който е разположен на 23 км югозападно. Основан е през X-XI век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век от Св. Пимен Софийски. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ. Пътят за манастира минава през село Раковица.

Късноантичната крепост Кастра Мартис, чиито останки се намират в центъра на град Кула. Построена е вероятно от император Диоклециан на границата между III и IV век. Тя е защитавала пътя от Бонония до Сингидунум през Връшка чука, един от западните проходи на Стара планина.

Пещера „Магурата”, намираща се на около 30 км южно от селото. Пещерата е една от най-красивите в страната, част от Стоте национални туристически обекта.

Белоградчишките скали – може би най-известните скални феномени в България, също част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на 57 км югоизточно.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com, http://bg.wikipedia.org, Mирела

Снимки: http://www.vidin-online.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: