ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голям дервент

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Голям дервент
1 / 5

Голям дервент е село в община Елхово, област Ямбол.

Отстои на 55 км югоизточно от Елхово, на 91 км южно от Ямбол, на 62 км югозападно от с. Момина църква, на 113 км в същата посока от Бургас и на около 380 км югоизточно от София. На около 2 км се намира границата с Турция. 

Селото е разположено в Дервентските възвишения, на надморска височина от 403 м. Климатът в района се характеризира с горещо лято и студена зима.

Постоянното население наброява около 120 души. Най-близко разположените детски градини и училища се намират в град Елхово. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а медицински център има в общинския град.

В района на Голям дервент са открити няколко пещери. В близост до селото има открит долмен. Върху мегалитната гробница, датирана към IХ в. пр.Хр. са открити уникални релефи и орнаменти. 
В селото всяка година се провежда събор на 24 май.

Други интересни забележителности, които могат да се посетят са:

Резерват "Долна топчия" - разположен в землището на с. Изгрев. Гората  на територията му е лонгозна, а  животинското царство е представено от птици — колхидски фазан, кос, дрозд, скорци, бухал, кукумявка; и бозайници — лисица, чакал, заек, дива свиня, елен лопатар.

Етнографският музей в гр. Елхово е част от Стоте национални туристически обекта и предлага на посетителите си богато разнообразие от експонати, фотографии и документи, свързани с развитието на района в периода от Освобождението до наши дни.

Красивата природа, чистият въздух и богатият на дивеч район привличат много любители на  ловния туризъм.

Източник: elhovobg.org, bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: