ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горни дъбник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Горни дъбник
1 / 3

Горни дъбник е село в община Долни дъбник, област Плевен.

Отстои на 6 км югоизточно от град Долни дъбник, на 22 км западно от Плевен, на 36 км североизточно от Червен бряг, на 66 км северозападно от Ловеч и на около 200 км североизточно от София. Разположено е на главния път Плевен-София.

Намира се в Дунавската равнина, на около 270 м надморска височина. В непосредствена близост е един от най-големите язовири -  „Горни Дъбник”.
Климатът се характеризира със студена и снежна зима, със средноянуарски температури -2˚С -3˚С , докато лятото е топло, със средноюлска температура около 23˚С. 

Населението наброява около 2000 души.

Селото има напълно изградена електропреносна и водоснабдителна системи. Всички мобилни оператори имат обхват, има и интернет връзка. Разполага с хранителни магазини, заведения, бензиностанция, парк и стадион. Функционират пощенска станция, кметство, основно училище, детска градина, читалище, има общопрактикуващ лекар и стоматолог.
Редовен автобусен и железопътен транспорт го свързват с Плевен, София и други населени места в страната.

Туризъм и забележителности:

Горни дъбник е известен като място на една от най-драматичните и решаващи битки за освобождението на България, в която намират смъртта си мнозина руски и финландски войници. В чест на загиналите е построен паркът „Лавров”, където са издигнати множество техни паметници и скулптури. През 2004 г. е построен параклиса "Свети Великомъченик Георги Победоносец". 

Язовир „Горни дъбник” предлага отлични възможности както за риболов и водни спортове, така и за почивка. Той е част от защитените местности по програма „Натура” 2000. Тук има изградени почивна станция и заведение.

Източници: gornidubnik.com, dolni-dabnik.acstre.com, bg.wikipedia.org
Снимки: интернет, dolni-dabnik.acstre.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: