ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Козар белене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Козар белене
1 / 1

Козар белене е село в Северна България. Намира се в община Левски, област Плевен.

Отстои на 6 км северно от гр. Левски и на 47 км североизточно от гр. Плевен. Столицата София е на 212 км югозападно.

Разположено е в Дунавската равнина, на брега р. Осъм, а надморската му височина достига 108 м. Климатът в района е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято и сравнително студена зима.

Постоянното население на селото наброява около 837 души.

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места - намира са на главния път, който свързва Свищов и Плевен. Изградени са водопреносна и електропреносна системи, както и телефонна централа. Всички мобилни оператори имат покритие. Централните улици са асфалтирани и осветени.

Тук функционират кметство, читалище, магазин и заведение. Един общопрактикуващ лекар се грижи за здравето на местните. Болница, както и учебни заведения ще откриете в общинския център.

Според легендата името на селото произлиза от това, че козар на име Бельо открил красивата местност и се установил тук.

В центъра му има архитектурен паметник с имената на загиналите във войните - Сръбско-българската война (1885 г.), Балканската (1912-1913 г.), Първата световна (1915-1918 г.) и Втората световна война (1944-1945 г.).

В землищено му се провежда кръг от републиканския шампионат по мотокрос, който е голяма атракция за туристите.

Природен парк Персина, който обхваща 19-те Беленски острова е друга забележителност - едва на 40 км северно. Уникалността и екологичното значение на парка се състоят в това, че тук се намират три биосферни резервата:

  • Персински блата – влажна зона с международно значение, обитавана от многочислени колонии от блатни птици. Песченя е гнездовище на немия лебед, както и уникално есенно сборище на черния щъркел.
  • Милка и Китка, обхващащи едноименните острови от архипелага са запазени заливни гори (от бяла върба и топола). Тук гнездят по двойки морски орли – много рядко срещан вид, включен в "Червената книга на България" и в книгата "Застрашени птици в Европа".
  • защитена местност Кайкуша – остатък от влажна зона в Свищовско-Беленската низина.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: