ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Васил Левски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Васил левски
1 / 5

Село Васил Левски (2 000 жители) се простира от двете страни на подбалканската шосейна линия, почти по средата между Карлово и Калофер. Намира в подножието на Стара планина на 8 км. от гр. Карлово и на 60 км. от гр. Пловдив. На север от селото се намира планинска теснина от която изтича буйната пенлива река Неволя. Столетия наред тя скача тук от живописен водопад, като водата преминава през върволица естествени каменни корита, едно от които с внушителни размери и е наречено "Мечешкият бент". Селото е разположено по поречието на река Неволя, която е ляв приток на р. Стряма. Най-северните къщи са разположени на 500 м. надморска височина,а най-южните на 400 м. надморска височина. Горската растителност в планинската част на землището е разнообразна. Преобладава дъбът, но тук се срещат леската, дрянът и др. В по-високата част горите са предимно букови и смесени. Особенно красиво тук е през късната пролет, когато ливадите са покрити със свежа зеленина и изобилие от цветя, сякаш са пъстроцветни килими. Във въздуха се носи благоуханието на розови градини, ромонът на бистроструйните рекички се прелива с песента на славеите, по високите върхове на Стара планина се белеят снежните преспи , а в полето е вече китна пролет. Заслужава си да бъде видяна тази красота!
Успоредно на пътя минава и жп линията София - Бургас.
Голямото откритие на село Васил Левски е Гънчо Колев - самоук творец, чиято страст и основно хоби-занимание е т.нар. природна дървопластика, вдъхновена от красотата на Национален парк "Централен Балкан". Неговите оригинални произведения на изкуството са взети направо от природата, майсторски обработени с усет и много фантазия и превърнати в уникати с голяма художествена стойност. "Работилницата" на Гънчо Колев се намира в непосредствена близост до къщата му и представлява истинска съкровищница, съхраняваща богат материал с готови и полуготови експонати за цяла художествена галерия. Дъщерята на твореца - Мария е изключително талантлива млада певица, завършила Средното музикално училище за народно пеене и народни инструменти в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, бивша солистка на народния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

История

Край село Васил Левски през 1993 е открит древен тракийски град, възникнал в края на 6 век пр.н.е. и смятан за един от най-старите известни досега градове на траките. Археологически разкопки започват през 2005. Според археолозите това е първото древно тракийско селище на територията на България, което запазено в цялост. Монументална сграда и крепостната стена /с дебелина 2 метра/ са уникални с това, че там са намерени керемиди, с които са покривани сградите, а откритите остатъчни керамични тръби говорят за наличие на водопровод. Община Карлово ще направи всичко възможно за да включи обекта в туристическите дестинации. За целта, заедно с областната управа се подготвя проект за изграждане на нов път до разкопките.
И тук, както в повечето Карловски села, традициите имат здрави корени. Специално внимание заслужават Кукерските игри на Сирни Заговезни, които продължават цяла седмица, а карнавалът е на "Старчов ден". Интересни кукерски маски от дърво можете да си купите от там.
От селището могат да се предприемат излети към Калоферската планина, Стражата, Средна гора, язовир "Домлян", ханчето "Бяла река" с възможност за преспиване и др.

Културни и природни забележителности

Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" е културен център в село Васил Левски. Основано през 1906 г. с наименование "Пробуда" от родолюбиви българи, тогавашни млади учители. Вече 101 години под стряхата на читалището кипи ползотворна културна дейност. Съхранени са форклорни традиции, които са в непосредствена връзка с културното израстване на подрастващите и населението от селото. В момента към читалището функционират кукерски колектив, група за възрожденски песни, група за автентичен фолклор, състав за народни обичаи и детски танцов състав. Библиотеката към читалището разполага с библиотечен фонд 9700 тома. Изградена е етнографска изложба "Завръщане към корена" с голям брой автентични костюми и вещи от бита използвани в ежедневието от миналото време. Днес 101 години след основаването читалище "Никола Йонков Вапцаров" уверено продължава дейността си. За село като това, то е културен център, който поддържа, направлява и обогатява духовния живот. Всяка година на "Заговезни" в селото се провежда традиционния кукерски карнавал.

използван материал www.bgglobe.net
снимка /Ненко Лазаров/ www.ImagesFromBulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: