ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Равна гора

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Равна гора
1 / 6

Равна гора е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 25 км южно от гр. Варна, на 22 км югоизточно от село Аврен и на 10 км западно от морският бряг.

 

обща информация

Равна гора е малко селце, разположено в близост до гора. Население около 230 човека. Климатът е умерено-континентален, силно повлиян от близостта на Черно море - лятото е прохладно, а зимата - мека, с оскъдни снеговалежи. Релефът е равнинен. Старото име на селото е било Яса Баш.

 

инфраструктура

В селото има читалище с богата библиотека, хранителни магазини, къща за гости, лекарски кабинет, кафене, пощенски клон. Най-близкото училище се намира в с. Близнаци, на 10 км от Равна гора. Особен чар на селото придават запазените къщи от края на ХІХ век, декларирани като паметници на културата, както и малката река, която минава през селото. В землището на селото има голяма ябълкова градина. В селото функционира цех за производство на рибни продукти.
Инфраструктурата в Равна гора е отлична - пътищата са в много добро състояние, снабдяването с вода и електричество е безпроблемно. В селото има цифрова телефонизация, сателитна телевизия, интернет, покритие на всички мобилни оператори. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна и околните села. В землището на селото се строи соларен парк, генерираната енергия от който ще захранва няколко селища в района.

възможности за развитие

Благодарение на близостта си до гр. Варна и чудесните природни дадености през последните няколко години Равна гора се превърна в привлекателна дестинация за хора, търсещи тишина и спокойствие далеч от големият град. В следствие на това в селото започна строителство на нови и реновиране на стари селски къщи. Благоприятният климат и плодородната почва, благоприятстват развитието на лозарство, овощарство и зеленчукопроизводство, които са традиционен поминък за местните жители.
Красивата природа, близостта до Черно море и река Камчия, чистият въздух, автентичният вид на селото и екологично чистата околна среда са добри предпоставки за развитието на селски, еко и ловен туризъм.


Източник: интернет
Снимки: Мирела и www.snimka.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: