ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Камен бряг

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Камен бряг
1 / 7

Камен бряг е село в Североизточна България, част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 72 км югоизточно от гр. Добрич, на 20 км североизточно от гр. Каварна, на 31 км североизточно от гр. Балчик и на 83 км северно от гр. Варна.

обща информация

Както подсказва името на селото, то е разположено на каменист морски бряг. Популярно е със стръмните си скалисти брегове, пълни с пещери и хилядолетни тайни - още от времето на траките. Релефът е равнинен. Климатът - морски, с характерните прохладно лято, ветровита, но топла есен, мека зима и слънчева пролет. Населението наброява около 70 човека. Надморска височина - 25 м. Старото име на селото е било Кая бей кьой, което буквално означава "селото на каменният господар".

инфраструктура

Селото е малко. В него има кметство, читалище с библиотека, православен храм, хранителни магазини, къщи за гости, ресторанти и механи. Всички имоти на територията му са електрифицирани и водоснабдени. Камен бряг разполага с всички съвременни комуникации - покритие на всички мобилни оператори, интернет, сателитна телевизия, цифрова телефонна централа. Пътищата са в добро състояние. Редовен автобусен транспорт свързва селото с общинският център, гр. Каварна.
На 25 юли 2007 в селото е открит информационен център, който дава информация за археологическия резерват "Яйлата" и други туристически обекти в региона.
Местните хора с прочути с прoизвежданите от тях домашни вина и ракии. Традиционно се развива земеделието и лозарството, за което в района съществуват отлични климатични условия.

туризъм

Камен бряг е предимно курортно селище и като такова предлага на своите посетители възможността да се насладят на уникалната природа в района. Въпреки, че е популярна дестинация, селото не е шумно и пренаселено. Тук идват хора, които ценят тишината, спокойствието и естествената красота на природата. Тук няма масивни ваканционни комплекси, няма луксозни хотели и шумни дискотеки, но край красивият, загадъчен скалист бряг често може да се чуе звънът на китарите на младите хора, които къмпингуват там. Тишина, спокойствие, красиво крайбрежие, кристално чист въздух това са само част от достойнствата на селището, които са причина туристите да се връщат тук отново и отново. Не са малко и тези, които желаят да станат част от това магическо кътче, като закупят собственост на територията на селото.
Денят в Камен бряг може да бъде кратък, ако се увличате от риболов, подводен спорт или наблюдаване на птици, ако се интересувате от археология или от биоенергийни явления. В уединение край каменистия бряг и стръмните скали, можете да се отдадете на слънцето, на риболовната си страст или да посрещнете истински предизвикателства в катерене, гмуркане, параглайдинг.

забележителности и събития

  • На 2 км. южно от Камен бряг е местността “Яйлата”. Тя е обитавана от хората в продължение на около седем хилядолетия. Тук са живели траки, римляни, гърци, славяни и прабългари. Откритите древни светилища са свидетелство за култа към различни езически божества. В “Яйлата” е намерен древен тракийски некропол от 2-ри век с двукамерни гробници. В района са открити 101 пещерни жилища. Според някои хипотези тук вдълбока древност са живели сарматски племена. Говори се, че по тези места наместникът на Александър Македонски – Лизимах укрил огромно съкровище. На територията на Яйлата гнездят над 50 вида птици (корморани, папуняци, дъждосвирци, синявици, бухали и др ). От тук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения. Красотата на резервата е невероятна през пролетта когато цъфнат божурите.
  • На около 1,5 км от "Яйлата" до скалите пред селото се намира местността "Огънчето". Името на местността идва от огънче с пламък около 50 см, което от половин век гори благодарение на пукнатина в скалите, от която излиза.
  • Всяка година на 3 юни в селото се провежда общоселски събор. Поднася се предимно фолклорна програма от местния фолклорен състав и гости от общината.
  • През месец август всяка година се провежда състезание по скално катерене.
  • В началото на месец септември всяка година се провежда традиционият пленер "Море и вятър". В него вземат участие художници и склуптори от цялата страна и чужбина. Пленерът завършва с изложба в художествената галерия на гр. Каварна и продължава да гастролира из страната.
  • Традиционно всяко лято в Камен бряг се стичат хора от цялата страна за да посрещнат първото юлско утро под звуците на емблематичната песен на "Юрая Хийп".


Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: