ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брани поле

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Брани поле
1 / 4

Брани поле е село в Южна България, в община Родопи, Област Пловдив.

Намира се в Горнотракийската низина в подножието на планината Родопи. Отстои  на 2 км южно от гр. Пловдив, на 7.4 км от гр. Куклен и  на 1.8 км от Белащица.

Населението наброява около 2500 жители.

Климатът е преходно-континентален. Зимният сезон е сравнително мек и топъл, а лятото е горещо. Средната януарска температура е около 0°C, а средната юлска е около 23-24°C.


Близостта  до областния център Пловдив, полупланинския климат и красивата природа правят селото изключително желано, както за целогодишно живеене, така и за отдих през почивните дни. Все повече хора купуват имоти там.

Инфраструктурата е добре развита. Селището е електрифицирано, водоснабдено, а в момента се изгражда канализация. Разполага с изградена мрежа за кабелна телевизия, покритие на всички телефонни оператори.
Асфалтов път води до главния път ІІ-86-Пловдив-Асеновград-Смолян-Рудозем-Ксанти.

В селото има лекарски кабинет, множество заведения и магазини, училище – ОУ " Свети Свети Кирил и Методий", детска ясла и градина, също така и парк.

Икономика - Географското разположение и природоклиматичните условия дават възможност за развитие на селското стопанство, представляващо поминъка на 80 % от населението. Трудова заетост осигуряват и фирмите от шивашкият бранш, хранително-вкусовия сектор,  фирми за производство на блиндирани и интериорни врати, за производство на слънчеви колектори, за производство на препарати за растителна защита.

Туристически и културни забележителности

Поради красивата си природа селото е предпочитано за селски и винен туризъм, наблизо има няколко хотела, механи и еко пътеки.

На 21 май (Свети Свети Константин и Елена) е празникът на селото. Тогава се провежда и традиционния събор.

Манастирът "Св. Георги Победоносец" се намира до село Белащица на 3 км от Брани поле, където започва  планината Родопи.

В непосредствена близост до с. Брестник, се намират манастирите „Св. Георги” и „Св.Козма и Дамян”, а на 30 минути път с кола е разположен вторият по големина манастир в България – Бачковският манастир.

Източници: http://bg.wikipedia.org, www.rodopi-bg.org 
Снимки: http://gallery.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: