ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вълче поле

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Вълче поле
1 / 1

Вълче поле е село в Южна България. То се намира в община Любимец, Област Хасково.

Селото се намира в планински район, в източната част на Родопите, приблизително на средата на правия път между Харманли и Ивайловград. Отстои на 30 км южно от Любимец, на 38 км югозападно от Свиленград, на 70 км югоизточно от Хасково, на 190 км югозападно от Бургас, на 290 км югоизточно от София.

Kлиматът е с преобладаващо средиземноморско влияние, което се изразява предимно с по-високите средни годишни температури.

Надморската височина е около 300 м.

Селото има уредена инфраструктура, електрифицирано и водоснабдено е. Има действащо читалище, към което функционират библиотека и фолклорна група. Най-близкото основно училище в с. Малко Градище на 20 км, СОУ и детска градина са на разположение в гр. Любимец.

Населението е около 340 души.

Център на медицинска практика има в с. Малко Градище и гр. Любимец, а специализирана болнична помощ в Свиленград или Хасково. 

История

Първият официален писмен документ за възникването на Вълче поле е от 1562 г, според който селището е възникнало през 1326 г. Втори документ, от 1662 г. потвърждава, че населението е чисто българско. До своето освобождение от турско робство - 1913 г., селото носи имената Курткьой и Куртулен.

Забележителности

В земите на селището има уникални исторически обекти, доказващи наличието на висока култура от древни времена. На 200 м. на запад, в подножието на връх Шейновец, през 1931 г., е разкрита уникална куполна тракийска гробница от ІV в. пр. н. е. На самия връх има издигнат паметник на загиналите български войници.

"Куш кая" от турски "птичи камък", представлява огромна величествена скала наподобяваща орел, намираща се на север от селото. При неотдавнашни археологически разкопки е установено, че скалата е била древен тракийски култов комлекс. Предполага се, че култовият комплекс е бил ограден от крепостна стена и вероятно е бил свързан с другият такъв - "Глухите камъни" разположен няколко километра по-нагоре в планината.

В подножието на връх Св. Марина се намира едно от най-големите скални светилища на Балканския полуостров - "Глухите камъни" - скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок висок 30 метра. Предполага се, че са се използвали за погребални урни.

Събития

На 6 май, Гергьовден, се провежда събор-панаир. На събора пристигат както гости, таки и голям брой от хората напуснали селото.

На 5 октомври на връх Шейновец - Калето се отбелязва освобождението на селото и околността.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org 
Снимка: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: