ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Долни лом

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Долни лом
1 / 4

Долни Лом е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, Област Видин.

Село Долни Лом е разположено в планински район, в живописната долина на река Лом. Средната му надморска височина е 350 м.

Отстои на около на 25 км югоизточно от град Белоградчик, 80 км югозападно от гр. Видин и 140 км северозападно от гр. София.

Постоянното население на селото наброява 203 човека.

Основното училище „Св. Климент Охридски” е закрито през 1994 г. Същата съдба има и детската градина. Децата от селото могат да се обучават в най-близкото село Горни Лом и с. Чупрене. 

В селото има двама стоматолози. Жителите на Долни лом могат да разчитат на общопрактикуващите лекари в с. Горни лом (на 5 км югозападно) и с. Чупрене.

В сградата на пощата се помещава читалище „Наука 1927”. В него има музейна сбирка.

Флората и фауната са богати и разнообразни.

 

Туризъм и забележителности:


Землището на селото, в което растат вековни дървета, е в непосредствена близост до биосферен резерват Чупрене. Резерватът е създаден през 1973 година, за да се запазят най-северните иглолистни гори на България. През 1977 година е включен в списъка на биосферните резервати по програма "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО.

В центъра на селото има каменна чешма, изградена със средства на населението през 1934 г. и каменен кръст с надписи и орнаменти.

В горния (южен) край на селото се намира Колни мост - едносводест мост на река Лом. Строен е през 1908 г.

В двора на училището се намира църквата „Св.Троица”, градена през 1854 г. Тя е еднокорабна, направена от камъни, като стените имат дебелина 1 метър.

На площада се възвисява паметник на загиналите във войните от 1913-1918 г. долноломчани.

Край селото има 5 пещери, като се правят опити да бъде оборудвана и пригодена като туристическа атракция най-красивата от тях – „Сифона”.

На югоизток се намира непресъхващата Водна пещера, наричана Водни печ.

Пещерата Десни Сухи печ се намира на около 2 км от селото, в югоизточна посока на хълма Чуката. Природна забележителност е. В нея са намерени следи от пещерна мечка. През 1972 г. в нея е проведен експеримент за престой на хора, без контакт с външния свят. Престоят е продължил 62 дни.

Пещерата Леви Сухи печ се намира на същия хълм, няколко метра под десния. Тя също е природна забележителност. Използвана е от праисторическия човек. Намерена е керамика от римската епоха. През 1985 г. в пещерата е изградена и оборудвана геофизична обсерватория. Там са провеждани геодинамични измервания за движения на земната кора.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://novinar.bg.
Снимки: Facebook

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: