ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добри дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Добри дол
1 / 2

Добри дол е село в Южна България. То се намира в община Първомай, Област Пловдив.


В България има още три населени места със същото име, намиращи се  в община Лом, Област Монатана, община Аврен, Област Варна и община Трекляно, Област Кюстендил.

Село Добри дол отстои на около 14 км югозападно от гр. Първомай, на около 65 км източно от гр. Пловдив, на около 14 км южно от гр. Чирпан и на около 200 км на изток от столицата София.

Автомагистрала Тракия се намира на около 15 км на север.
Автобусен транспорт свързва селото с околните населени места.

Релефът на селото е равнинен, а средната надморската височина е 200  м.
Климатът е континентален, с мека зима и горещо, сухо лято.

Постоянното население на Добри дол е около 59 жители.

Инфраструктурата в селото е уредена с частично асфалтирана улична мрежа и осветление, водоснабдителна мрежа, телефонни линии и покритие на мобилните оператори.

Жителите разполагат с църква, магазини, търговски обекти. Селото има кметски наместник, а административно се обслужва от кметството на гр. Първомай. Най-близките учебни и здравни заведения се намират не територията на гр. Първомай.

Забележителности

Близо до селото тече р. Марица, на около 2 км севрозападно се намира яз. Добри дол, а на около 3 км северно е и яз. Чирпан – привлекателни точки за любителите на риболова и туризма.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на гр. Асеновград, намираща се само на около 50 км от с. Добри дол. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние около 60 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради високата си историческа стойност.

Източници: www.bg.wikipedia.org/wiki, www.parvomai.bg
Снимки: www.parvomai.bg 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: