ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Влахи

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Влахи
1 / 5

Влахи е село в Югозападна България. То се намира в община Кресна, Област Благоевград.

Селото отстои 10 км северозиточно от общинския център град Кресна, около 50 км южно от град Благоевград 158 км южно от столицата София. До селото има обществен транспорт в събота и неделя. 

Влаxи е разположено в югозападния дял на Северен Пирин, на надморска височина от 700 метра. Постоянното население е само 8 жители.

Климатът е  преходно-средиземноморски. Средната температура е 0-2°С през Януари и 24°С през Юли.

Релефът е разнообразен - този район се е обособил като водосборен басейн на река Влахинска, който от север се огражда от връх Албутин и рида Страшната скала. Тук се намират карстовият ръб Кончето, пасищните стръмнини Джигурица, Странето, Итипица, хребетът Гредаро, Орлето, Щиро и други, и по-ниски разклонения като Грънчар, Шемето.

Около Влахи са открити желязна руда, находища на варовик и мрамор. В местността Римските дупки през древността са се добивали железни, оловни и хромови руди.

Животинският свят  в района на селото е многообразен. Тук се намират и някои от редките и защитени видове змии, които са вписани в Червената книга на България - котешката змия, червейницата, пясъчницата и леопардовият смок.

Във Влахи няма училище и детска градина, най - близките са в общинския център град Кресна.

Културни и Природни забележителности

Село Влахи  е родно място на прословутия войвода Яне Сандански.

Защитени територии - в землището на Влахи се намира голяма част от природен парк "Пирин", защитената местност "Орлите" и множество вековни дървета.

В центъра на село Влахи се намира и Влахинският чинар, който е на повече от 500 г. и е обявен за паметник на природата.

Влахинска река със своите няколко малки водопада е една от най-атрактивните реки за рафтинг в България.

Екопътека Влахи тръгва от селото, минава през местността Полена и се извива до подножието на връх Баба, където има място за почивка. Пътеката продължава нагоре по течението на Влахинска река, стига до местността Пещерата, където има закрита мина за рудодобив.

В последните години Влахи стана известно най-вече с дейността и проектите на някои екоорганизации.
В селото е изградена нова сграда функционираща като "Център за редки породи".
В образователния център могат да се разгледат видовете големи хищници в България и техни родствени видове по света. Центърът разполага с кафене,  зала с 40 места, подходяща за срещи, прожекции и работа с деца.

Източник: http://bg.wikipedia.org   http://www.stroitelstvoimoti.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: