ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Враня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Враня
1 / 6

Враня е село в Югозападна България. Намира се в община Сандански, Област Благоевград.

Отстои на 89 км югоизточно от гр. Благоевград, на 28 км в същата посока от гр. Сандански, на 171 км южно от гр. София, на 3 км западно от с. Катунци, на 9 км североизточно от бълграско-гръцката граница при с. Кулата и на 22 км източно от гр. Петрич.

Населението наброява приблизително 140 души.

Разположено е в южните части на Пирин планина, на надморска височина 230 м, на републиканския път Гоце Делчев - Сандански.

Климатът е преходно-средиземноморски с горещо лято, ранна пролет, кратка есен и мека зима.

Природните условия благоприятстват за животновъдството и отглеждането на трайни насаждения, предимно лозя, както и земеделските култури - пшеница, сусам, царевица. Тук вирее местният сорт Широка Мелнишка Лоза, прочут с хубавото вино, което се произвежда от него.

В село Враня са запазени възрожденски жилищни сгради, като 10 от тях са паметници на културата. Сградите са от типа огражденско-малашевска къща.

Туризъм

Враня е спокойно и китно селце, изключително подходящо за отдих и почивка. От селото се виждат красивите възвишения на Пирин планина, която е отлично място за разходка и практикуване на зимни спортове. В планината се разполага Национален Парк "Пирин" - обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Само на 12 км в югозападна посока е село Марикостиново, известно със своите минерални извори и лечебни кални бани. На още 17 км от Марикостиново може да се посети и местността Рупите, където е черквата "Св. Петка Българска", построена от пророчицата Баба Ванга. Непосредствено до храма извира топла минерална вода с температура 78 С.

На 12 км в североизточна посока се намира културно-историческият резерват и градът-музей - Мелник. Градчето е обградено в долина от великолепни и внушителни земни пирамиди. На около 5 км от Мелник се разполага и Роженският манастир. От него се разкрива изключително красива гледка към върховете на Пирин и Беласица, както и до Мелнишките пирамиди.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: