ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лещен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Лещен

Лещен е село в община Гърмен, Област Благоевград.

местоположение

Лещен е живописно българско селце запазило в себе си истинския, неподправен български дух. Разположено е на крайните южни склонове на Западните Родопи, на 15 км североизточно от град Гоце Делчев, на 46 км от Банско, на 110 км от Благоевград и 200 км. югоизточно от София.

културни забележителности


Сгушено в подножието на планината с вълнуваща гледка към Гоцеделчевската котловина и билото на Пирин, Лещен предлага уникално съчетание на прекрасна природа, забележителна възрожденска архитектура, съвременни удобства с романтиката на едно отминало време. Бели къщи с големи чардаци, просторни селски дворове и тиклени покриви, накацали из долчинката, лабиринт от каменни улички, селски хан на мегдана – всичко това носи неповторимото очарование на Лещен.

Главната улица е покрита с пътна настилка наречена калдъръм. Най-забележителните архитектурни паметници, датиращи от 1833г. са манастирското селско училище и къщата "Света Параскева". Основен поминък на населението в миналото са били дюлгерството, ковачеството и добиването на златоносен пясък. Днес Лещен е туристическо селище.

туризъм

През четирите сезона на годината домакините предлагат различни начини на забавления и отдих – лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново /5 км/ с открит и закрит басейн, бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица /7 км/, Долен /20 км/ и Делчево /18 км/, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник /60 км/ и известния ски-курорт Банско/50/. Могат да бъдат посетени резерватът “Тъмната гора” с вековни буки и елови дървета, скалните образования, известгни като тракийски светилища “Козият камък” и “Черната скала”, каньонът на река Канина и живописната местност “Синият вир”.

Еко селището се състои от 30 къщи, 15 от които предлагат настаняване. Някои от стаите разполагат със спални, други имат едно или две отделни легла. Всички стаи са реновирани и оборудвани с телефон, сателитни ТВ програми и компютърна връзка. Всички къщи и механи са свързани с главната улица, минаваща през селото. На нея са разположени магазинчетата за сувенири, откъдето туристите могат да се сдобият с уникални български сувенири.

 

Източник:  leshten.hit.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: