ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рожен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Рожен

Рожен е село в община Сандански, Област Благоевград.

Местоположение


Рожен предлага невероятна гледка към върховете на Пирин и Беласица планина. Намира се Югоизточната долна част на Пирин планина.
Пирин е втората най-висока планина в страната с най-висок връх Вихрен (2914 м.). Има 176 планински езера и около 100 вида редки растения, включително еделвайс и известната Байкушева мура, която е почти на 1300 години.

Рожен е в близост до добре познатия климатичен и балнеологичен курорт Сандански (25 км.), до известния български ски център Банско (110 км.) и до най-големия български национални парк "Пирин". Рожен стига до границата с Гърция (34 км.) и е на 157 км. от Тесалоники и най-близките морски курорти.

Климатични особености


В Рожен климатът е умерено континентален и преминава в средиземноморски, което влияе на годишното разпределение на валежите и температурата. Той е благоприятен за медицинско лечение на хронични белодробни, бъбречни и ревматични заболявания. Средната годишна температура в района е 13,4 градуса по Целзий. Регионът се радва на топло и слънчево лято, топла есен, мека зима и значително ранна пролет.

Природните условия са благоприятни за отглеждане на технически култури и овцевъдство.

архитектура

Жилищният фонд е изцяло стар с архитектурен ансамбъл около площада. Къщите са в духа на Родопската  архитектура с влияние на Мелнишката. 11 от тях са превърнати в паметници на културата. Извършва се активно строителство на хотели и механи в духа на архитектурната традиция.

Туризъм

В Рожен активно се развива културния и селски туризъм. Има свободен жилищен фонд с възможности за инвестиции в туризма.

За развитието на туризма благоприятства и непосредствената близост на Роженския манастир, разположен югозападно край селото.

Рожен съчетава в себе си чудесна планинска среда и почивка на морето.

Роженският манастир е един от малкото български манастири от Средновековието, който е оцелял и е останал значително незасегнат до наши дни. Според летописи манастирът датира най-малко от 890 г. сл. Хр. Църквата на манастира по-късно дава името си на близкото село Рожен. Днес манастирът е добре поддържан и отворен за посетители през цялата година.

Мелник, който е на разстояние около 9 км, е най-малкият и един от най-очарователните градове-музеи в България. Той е съчетание от уникална природа - красивите скали около къщите, историята, културата и виното. Мелник е прочут не само с историята и архитектура си, но и с виното си.

Днес градът има около 230 жители, но за сметка на това туризмът е доста добре развит. Останките от стари времена на великолепие са достатъчни, за да се гмурнете в атмосферата на отдавна отминали столетия. Мелник е разположен сред чудати пясъчни пирамиди - едни от най-завладяващите природни явления на Балканите.

Там се провежда всяка година общонационалният събор за надпяване на Българската народна песен в Рожен. От всички краища на България се събират народни изпълнители и инструменталисти, които се надпяват и надсвирват на няколкото сцени на най-големия фестивал на народната песен в България.
Събора се провежда в края на август и на него присъстват над половин милион българи и чужденци от всички краища на света.

Недалеч от Рожен на изток се намира Националната астрономическа обсерватория “Рожен” – най-голямата на Балканския полуостров.

транспорт

През Рожен минава автомобилния път Пловдив-Смолян. Могат да се организират и туристически превози до селото.

 

Източник: http://www.sandanskibg.org/    http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: