ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Искър

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Искър
1 / 4

Село Искър е част от община Вълчи дол, обл. Варна и се намира на 6 км от гр. Вълчи дол и на 65 км от гр. Варна и морският бряг.

 

обща информация

Климатът е умерено-континентален и се характеризира със слънчево лято и зима с обилни снеговалежи. Население около 150 човека.

история


Селото се е образувало по времето, когато България е под турско робство. Тогава през сегашното село Искър минавал пътят от Добруджа за Истанбул, откъдето минавали натоварените със стока кервани. Търговците системно били ограбвани от разбойници и турските власти решили да сложат караул, който да плаши крадците. Покрай поста се появила една, втора, трета къща и постепенно се образувало селище.

 

инфраструктура

Искър е тихо и спокойно село, заобиколено от живописна природа. На територията му има действащо читалище с библиотека, хранителен магазин, православен храм. Осигурен е редовен градски транспорт до гр. Вълчи дол и околните села. Селото е водоснабдено и електрифицирано. До селото има езеро, което предлага много възможности за отдих и почивка.
В съседното село Михалич /на 2 км от село Искър/ има лекарски кабинет и основно училище. На 15 км е разположен язовир Генерал Киселово. На 6 км от селото има бензиностанция.
В районът се развива предимно градинарство, животновъдство и зърнопроизводство.

Източник: www.wikipedia.org, интернет
Снимки: Мирела

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: