ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Китка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Китка
1 / 10

Китка е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 22 км югозападно от гр. Варна, на 12 км югоизточно от с. Аврен и на 14 км от просторният красив плаж при устието на река Камчия.

обща информация

Китка е разположено сред леко хълмист терен, обграден от всички страни с широколистна гора. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на Черно море - зимата е мека, пролетта - слънчева, лятото прохладно, а есента - топла. Населението наброява около 250 човека. Старото име на селото е било Билек махле.

инфрактруктура

В Китка има красива църква, читалище, хранителни магазини, кафене, клуб на пенсионера, поща. Предстои откриване и на зъболекарски кабинет. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено, а в центъра му има и две чешми с изворна вода. Пътищата са в отлично състояние, редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна и околните села. На територията на Китка функционира цифрова телефонна централа, а жителите имат достъп до интернет и кабелна телевизия.
Селото е известно с големият си брой дълголетници, които го обитават. Вероятно, причина за дълголетието им са здравословният климат и екологично чистият район, в който е разположено селото.

перспективи за развитие

Близостта на селото до гр. Варна е една от причините много хора от околните села да предпочетат да се установят трайно там. Няколко чуждестpанни семейства също притежават къщи в селото и активно участват в богатият обществен живот, който организира местното читалище - група по автентичен фолклор и фолклорен ансамбъл, носители на много награди от местни, национални имеждународни фестивали.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство, като част от по-младите обитатели пътуват ежедневно до работните си места в съседни населени места.
Близостта на резерват Камчия предоставя отлични условия за развитието на риболовен, ловен, селски и еко-туризъм.


Източник: http://www.avren.bg/
Снимки: Мирела и http://www.avren.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: