ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Круша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Круша
1 / 13

Круша е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 28 км северозападно от гр. Варна, на 28 км североизточно от с. Аврен и на около 3 км от р. Камчия.

обща информация

Релефът в района е хълмисто-равнинен. Селото е заобиколено от вековни дъбови гори изобилстващи от разнообразен дивеч. Въздухът е чист и уникален, повлиян от близостта на река Камчия, Стара планина и морският бряг. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с прохладно лято, слънчева есен, мека зима с обилни снеговалежи и пъстроцветна пролет. Населението наброява около 90 човека. Старото име на селото е било Дюлгер. Надморска височина - 50 м.

инфраструктура

В Круша има механа, клуб на пенсионера, параклис, пощенски клон, читалище с библиотека, хранителен магазин. Най-близките училище, лекарски и зъболекарски кабинети се намират в с. Старо оряхово на 18 км от Круша. Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Жителите му могат да се възползват от всички видове съвременни комуникации - цифрова телефонна централа, покритие на всички мобилни оператори, интернет. Пътищата са в добро състояние, има редовен автобусен транспорт до гр. Варна и околните села. В селото живеят постоянно няколко чуждестранни семейства.
Близо до селото се намира бивша правителствена ловна резиденция, заедно с няколко големи изкуствени езера за развъждане на шарани. Тези езера и близката лонгозна гора на р. Камчия привличат изключително много и различни видове птици. Могат да се видят черни щъркели, корморани, хищни птици. Селото и околностите му, особено заради водоемите, са отправна точка за прелетните птици наесен по т.нар. Виа Понтика - пътят на прелетните птици по Черноморското крайбрежие.

 

перспективи за развитие

Предвид изобилието от природни ресурси /близостта до р. Камчия, изкуствени и естествени водоеми, вековни широколистни гори, изобилстващи от дивеч, благоприятен климат, красив и разнообразен ландшафт/ районът предлага отлични възможности за развитието на селски, еко и ловен туризъм.
Селото предоставя условия за изграждане на курортни селища и туристически хижи, далеч от шума и хаоса на градския живот като едновременно с това, близостта на гр. Варна осигурява всички удобства, които предлага нашето съвремие.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство.

 

Източник: Мирела, интернет
Снимки: Мирела, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: