ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Невша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Невша
1 / 4

Село Невша се намира в Североизточна България и е част от община Ветрино, обл. Варна. Намира се на 52 км от град Варна, на 17 км от град Нови пазар, на 25 км от град Провадия и на 1 км южно от магистрала "Хемус".
Населението е над 600 човека. Релефът е хълмист, като районът е известен с множеството причудливи скални образувания и пещери. Климатът е умерено-континентален с ясно изразени четири сезона, красотата на всеки един от които, добавя допълнително очарование към уникалният пейзаж на Невша. Надморска височина - 135 м.

история


Според легендата името на селото произлиза от името на красивата българска девойка Нягуша. По време на Турското робство в нея се влюбил местен турски велможа, който решил да се ожени за нея против волята й. За да спаси честта си младата девойка пожертвала живота си като скочила от висока скала край селото. За да увековечат смелата й постъпка, местните хора дали на селото нейното име - Нягуша. С течение на времето името на селото се е променяло и днес се нарича Невша.

Инфраструктура


В Невша има ЦДГ, читалище с библиотека и клубове /женска певческа група; сатиричен състав; детски танцов състав; коледарска група; група за стари градски песни/, хранителни магазини, ресторант, поща, лекарски кабинет, ЖП-гара, земеделска производствена кооперация, бензиностанция.
В близост до селото тече река Провадийска, а на разстояние от около 15-20 км има множество зарибени язовири.
Достъпът до селото е лесен и удобен. Селото е водоснабдено и електрифицирано. Има телефонна централа, сателитна телевизия и интернет. Осигурен е редовен обществен транспорт до гр. Варна и околните села. Невша предоставя на своите жители уникалната възможност да се насладят на тих, спокоен живот сред красива природа, недалеч от морската столица Варна.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство, развиват се зеленчукопроизводството, лозарството и животновъдството. Много от местните пътуват ежедневно до работните си места в гр. Варна.
Село Невша предлага на своите жители и гости разнообразни възможности за селски, еко и пешеходен туризъм, лов и риболов. Хълмовете, които заобикалят селото предоставят чудесни условия за парапланеризъм, скално катерене и други екстремни спортове.

Забележителности и събития

  • Село Невша е едно от най-живописно разположените села в община Ветрино. В района на жп спирката, по дължината на дефилето на река Провадийска се намират поредица от причудливи скални образувания и средновековни скални манастири – Голямото и Малкото було. Малки извори сред скалите образуват красиви, малки водопади.
  • На 5 км от селото се намира местността "Дюза", която е защитена територия,тъй като е част от местообитаването на защитения вид Египетски лешояд.
  • Местната туристическа група предлага интересни маршрути сред природата. Те могат да бъдат продължени до Неновския водопад и местност "Пробития камък" край с.Равна, който е част от списъка на защитените територии в България.
  • В село Невша се провежда ежегоден пленер за фото и изобразително изкуство;

Източник: www.wikipedia.org, интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: